wat is de oorzaak van scoliose?

Overzicht

Scoliose is een zijwaartse kromming van de wervelkolom die het vaakst optreedt tijdens de groeispurt vlak voor de puberteit. Hoewel scoliose kan worden veroorzaakt door aandoeningen zoals hersenverlamming en spierdystrofie, is de oorzaak van de meeste scoliose onbekend.

De meeste gevallen van scoliose zijn mild, maar sommige kinderen ontwikkelen verstoringen van de wervelkolom die ernstiger worden naarmate ze groeien. Ernstige scoliose kan worden uitgeschakeld. Een bijzonder ernstige wervelkolom kromming kan de hoeveelheid ruimte in de borst verminderen, waardoor het moeilijk wordt voor de longen om goed te functioneren.

Kinderen met milde scoliose worden nauwlettend gevolgd, meestal met röntgenfoto’s, om te zien of de curve verslechtert. In veel gevallen is geen behandeling noodzakelijk. Sommige kinderen moeten een beugel dragen om te voorkomen dat de curve verslechtert. Anderen kunnen een operatie nodig hebben om te voorkomen dat de scoliose verslechtert en om ernstige gevallen van scoliose recht te zetten.

symptomen

Tekenen en symptomen van scoliose kunnen zijn:

  • Ongelijke schouders
  • Eén schouderblad dat prominenter lijkt dan het andere
  • Ongelijke taille
  • De ene heup hoger dan de andere
  • Als een scoliose-kromming slechter wordt, zal de wervelkolom ook draaien of draaien, naast buigen van links naar rechts. Dit zorgt ervoor dat de ribben aan de ene kant van het lichaam verder uitsteken dan aan de andere kant.

Wanneer een dokter bezoeken?

Ga naar uw arts als u bij uw kind tekenen of symptomen van scoliose opmerkt. Milde rondingen kunnen zich echter ontwikkelen zonder dat de ouder of het kind dat weten omdat ze geleidelijk verschijnen en meestal geen pijn veroorzaken. Af en toe zijn leraren, vrienden en sportmedewerkers de eersten die de scoliose van een kind opmerken.

Oorzaken

Artsen weten niet wat de meest voorkomende vorm van scoliose veroorzaakt – hoewel het erfelijke factoren lijkt te impliceren, omdat de aandoening meestal in gezinnen voorkomt. Minder vaak voorkomende soorten scoliose kunnen worden veroorzaakt door:

  • Neuromusculaire aandoeningen, zoals hersenverlamming of spierdystrofie
  • Geboorteafwijkingen die de ontwikkeling van de botten van de wervelkolom beïnvloeden
  • Letsel of infecties van de wervelkolom
  • Risicofactoren
  • Risicofactoren voor het ontwikkelen van het meest voorkomende type scoliose zijn:

Leeftijd. Tekenen en symptomen beginnen meestal tijdens de groeispurt die plaatsvindt vlak voor de puberteit.
Seks. Hoewel zowel jongens als meisjes een milde scoliose ontwikkelen met ongeveer hetzelfde percentage, hebben meisjes een veel groter risico dat de curve verslechtert en behandeling nodig heeft.
Familiegeschiedenis. Scoliose kan in families voorkomen, maar de meeste kinderen met scoliose hebben geen familiegeschiedenis van de ziekte.
complicaties
Hoewel de meeste mensen met scoliose een milde vorm van de stoornis hebben, kan scoliose soms complicaties veroorzaken, waaronder:

Long- en hartschade. Bij ernstige scoliose kan de ribbenkast tegen de longen en het hart drukken, waardoor het moeilijker wordt om te ademen en het hart harder kan pompen.
Rugproblemen. Volwassenen met scoliose als kinderen hebben meer kans op chronische rugpijn dan mensen in de algemene bevolking.
Uiterlijk. Naarmate scoliose verslechtert, kan het merkbaarder veranderingen veroorzaken – inclusief ongelijke schouders, prominente ribben, ongelijke heupen en een verschuiving van de taille en de romp naar de zijkant. Personen met scoliose worden vaak zelfbewust over hun uiterlijk.